Get Adobe Flash player

5 to 1 Conversation - Former MEP George Koumoutsakos

Την Τετάρτη 06.11.2013 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γ.Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνομιλία με μέλη του Δ.Σ της ομάδας «Συμβούλιο Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής)». Aφορμή για τη διαδραστική αυτή συζήτηση αποτέλεσε η διήμερη επίσκεψη του στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. N. Aναστασιάδη, τον Υπουργό εξωτερικών, κ. Γ. Kασουλίδη, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' και με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Β. Παπαϊωάννου. H συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διαδικτυακή διάδραση που ανακοινώθηκε στην προσωπική σελίδα του ευρωβουλευτή στο facebook στις 29 Οκτωβρίου οπότε και δήλωσε: «Bλέπω αυτή την διαδικτυακή επικοινωνία ως αφετηρία και για άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες άμεσης και ουσιαστικής επαφής με τους πολίτες με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Στη διαδικτυακή συζήτηση ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε αρχικά στη παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί σε Ελλάδα και Κύπρο στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής. Επισήμανε την αναντιστοιχία μέσων και στόχων, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη «μεγάλη πρόκληση» τόσο για την ελληνική όσο και για την κυπριακή εξωτερική πολιτική στην παρούσα δυσχερή περίοδο. O κ. Kουμουτσάκος είπε πως η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας οφείλει να αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Mάλιστα, ως απάντηση στην πρόκληση αυτή, ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε την εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση που διαθέτουν οι δύο χώρες, ώστε να αναδειχθούν σε παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και μαστίζεται από αλλεπάλληλες διενέξεις. Ερωτώμενος για το κατά πόσον το ενεργειακό διακύβευμα της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» για την επίλυση των πολιτικών ζητημάτων, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως μπορεί να αποτελέσει τον θετικό καταλύτη για την ενίσχυση της πολιτικής και διαπραγματευτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου.

Επεσήμανε, ωστόσο, τους πολλαπλούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την άσκηση ρεαλιστικής πολιτικής στην περιοχή, όπως η συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση στη Συρία και το μεταναστευτικό πρόβλημα, η ισχυροποίηση της Τουρκίας, οι σημερινές τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ και η ανάγκη διατήρησης, μέσα στο περιβάλλον αυτό, ισορροπίας των σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου με το Ισραήλ αλλά και τον αραβικό κόσμο.

Ειδικότερα, αναφορικά με το Ισραήλ, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, χωρίς, όμως, την υποβάθμιση του αραβικού παράγοντα. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ δίνει ισχυρες δυνατότητες και θετικές προοπτικές για Ελλάδα και Kύπρο. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το κατά πόσον η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ συνιστά «άξονα», δήλωσε πως η σχέση των τριών χωρών δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως άξονας καθώς πρόκειται για μια προσέγγιση στη βάση κοινών συμφερόντων, η οποία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη νέα προσπάθεια επίλυσής του τονίζοντας πως η εξεύρεση μιας δίκαιης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του OHΕ, τους κανόνες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύσης θα συνέβαλε καθοριστικά στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή η Tουρκία ως κατοχική δύναμη έχει την πρώτη και μεγάλη ευθύνη για την επίτευξη λύσης. Επίσης, ο κ. Kουμουτσάκος, τόνισε πως λόγω της συμμετοχής της Kύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση η λύση του Kυπριακού δεν μπορεί παρά να είναι λύση Ευρωπαϊκή και πως κρίνει σκόπιμη και αναγκαία την ενεργό και ουσιαστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στην νέα προσπάθεια επίλυσης που ξεκινά.

Στη συνέχεια της διαδικτυακής συζήτησης και ερωτώμενος για το κατά πόσον η Χρυσή Αυγή και ο αντισημιτισμός που πρεσβεύει μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ελληνο-ισραηλινή συνεργασία, ο κ. Κουμουτσάκος υπήρξε κατηγορηματικός. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η ελληνική πολιτεία έχει ξεκάθαρα καταδικάσει τις θέσεις της Xρυσής Aυγής, η οποία ήδη αντιμετωπίζει την ελληνική δικαιοσύνη. Το μήνυμα της ελληνική κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι σαφές. 

Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας μιας λειτουργικής σχέσης Κύπρου και ΝΑΤΟ μέσω του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (Partnership for Peace- PfP). Μάλιστα, ο πρώην Γενικός Συντονιστής των ΕΛΝΔ ζήτησε από τον κ. Κουμουτσάκο την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η Κύπρος, η οποία είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν έχει μέχρι στιγμής ενταχθεί είτε στο ΝΑΤΟ είτε στο PfP, να ισχυροποιήσει τη θέση της στην περιοχή μέσω κοινών πολιτικών άμυνας και ασφάλειας με τον Οργανισμό, γεγονός που θα αποτελούσε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Mεγαλονήσου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 5 to 1 Conversation - Brand Strategist Peter Economides

News & Events