Get Adobe Flash player

5 to 1 Conversation - Συζήτηση με τον πρόεδρο του Cato Institute Roger Pilon

Συνέντευξη με τον Roger Pilon


 
Ο Roger Pilon είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Catο. Είναι ο ιδρυτής και ο συντονιστής του τμήματος Συνταγματικών Σπουδών του Ινστιτούτου Cato. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες ενώ ήταν διευθυντής 5 τομέων κυβερνητικής διοίκησης επί προεδρίας Reagan. Διδάσκει Φιλοσοφία και Νομικά ενώ κατέχει πτυχία από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και George Washington University όπου στο τελευταίο έκανε και το διδακτορικό του. Το 1989 του απονεμήθηκε το βραβείο Benjamin Franklin για την άριστη γνώση και μελέτη του Αμερικανικού Συντάγματος.
 
Τον συναντήσαμε φέτος τον Ιούλιο στην πανέμορφη Πράγα εκεί όπου διδάσκει 'Κυβέρνηση και Αμερικανικό Σύνταγμα' στο American Institute for Political and Economic Systems από το 2007 κάθε καλοκαίρι. Το AIPES διοργανώνεται από το The Fund for American studies σε συνεργασία με το Georgetown University και το Charles University της Πράγας. 
 
Η μικρή συζήτηση μας περιστράφηκε κατά κύριο λόγο γύρω από την Ελληνική οικονομική κρίση


Αξιότιμε κύριε καθηγητά σας ευχαριστούμε που είστε εδώ μαζί μας, η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Κάποιοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συγκέντρωση εξουσιών της Ε.Ε θα την βοηθήσει να λύσει τα προβλήματα της, εσείς τι θα τους συμβουλεύατε; Συμφωνείτε με αυτές τις απόψεις;
 
Σαφώς και όχι. Η συγκέντρωση εξουσιών επιφέρει λύση σε μερικά προβλήματα, π.χ η κατάργηση εμποδίων μεταξύ των χώρων της Ε.Ε όπως η ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων, υπηρεσιών, χρημάτων και ανθρώπινου δυναμικού  – εμπόδια τα οποία καταργήθηκαν από τα ίδια τα μέλη ώστε να ωφεληθούν οι ίδιοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις , δηλαδή κατά κύριο λόγο αυτές οι εξελίξεις ουσιαστικά ωφέλησαν τους ίδιους τους πολίτες αυτών των χωρών και τις επιχειρήσεις και κανέναν άλλον. Έπειτα από την κατάργηση αυτών των εμποδίων, όπως και με την κατάρρευση της Ε.Ε σε μεγάλο βαθμό, ο ανταγωνισμός αυξήθηκε, και οι οικονομικές πολιτικές του συγκριτικού πλεονεκτήματος μπορούσαν να εφαρμοστούν, και η οικονομική επάρκεια η οποία έρεε οδηγούσε στο συμπέρασμα πως από αυτή την κατάσταση όλοι έβγαιναν κερδισμένοι, όλα αυτά σαφώς έπειτα από μια περίοδο προσαρμογής. Όμως, να θυμηθούμε πως ο ανταγωνισμός κατά κύριο λόγο, βολεύει όλους τους εμπλεκόμενους. Τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο και γενικότερα κάνουν τους πάντες φτωχότερους, αλλά όλοι μας πρέπει να συμφωνήσουμε πως πρέπει να τα καταρρίψουμε, πράγμα που μπορεί να κάνει η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα πολιτικό σύστημα.
 
Όμως, η σημερινή πολιτική και οικονομική κρίση έχει σχέση κατά κύριο λόγο με το δημοσιονομικό χρέος που έχουν τα κράτη μέλη το οποίο μεγάλωσε ως αποτέλεσμα των ανέκαθεν Πολιτικών οι οποίοι υπόσχονταν παραπάνω απ ότι μπορούσαν να υλοποιήσουν. Επιπλέον, μένοντας μακριά από την επίλυση του προβλήματος, η συγκέντρωση εξουσιών της Ε.Ε έχει μια ιδιαίτερη νομοθεσία που δίνει την δυνατότητα στα κράτη μέλη να δανείζονται πιο εύκολα. Τα προβλήματα εδώ είναι πιο σύνθετα απ ότι φαίνονται σε αυτή την μορφή, αλλά δυστυχώς η Ε.Ε είναι αυτή η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μιας και δημιούργησε ένα σύστημα από οικονομικές συμφωνίες οι οποίες ενθαρρύνουν την έλλειψη οικονομικής πειθαρχίας που οδήγησαν ουσιαστικά σε αυτή την κρίση. Χώρες όπως η Ελλάδα έβαλαν τον εαυτό τους σε αυτή την θέση. Τώρα θα πρέπει να βγουν από αυτή την δυσμενής θέση. Να είστε σίγουρος, οι Γερμανοί και οι άλλοι δανειστές δεν θα συνεχίσουν να δίνουν λεφτά επ’αόριστον..
 
Το Ελληνικό Οικονομικό και Πολιτικό σύστημα ήταν βασισμένο τα περασμένα 30 χρόνια στον υπέρογκο δημόσιο τομέα. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε έχουν επισημάνει πως μια από τις λύσεις ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα. Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι αυτή η πολιτική είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
 
Αυτές οι επισημάνσεις είναι σωστές. Ο Σοσιαλισμός έχει αποτύχει παταγωδώς όπου έχει εφαρμοστεί και οι λόγοι που οι Αρχαίοι Έλληνες και ειδικότερα ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης προ είδαν – είναι πως, υπάρχει έλλειψη πειθαρχίας και το σύστημα του Σοσιαλισμού ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζούνε υπό το βάρος των άλλων. Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραδείγματος χάριν το είχε θέσει τόσο ωραία: το πρόβλημα με τον σοσιαλισμό είναι ότι αργά η γρήγορα ξεμένεις από τα λεφτά των άλλων. Ε, η Ελλάδα ξεμένει σιγά σιγά από τα λεφτά των άλλων. Οι πρωτοβουλίες του δημόσιου τομέα δεν είναι το ίδιο αποδοτικές με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα διότι στον πρώτο δεν υπάρχει καθόλου ανταγωνισμός. Οπότε γυρίζουμε πίσω στο θέμα του ανταγωνισμού, ο οποίος είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις είναι παραγωγικές και πειθαρχημένες. Φανταστείτε αν τα πάντα ήταν ελεγχόμενα από τον δημόσιο τομέα. Βασικά δεν πρέπει να φανταστούμετο μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε μια ματιά στην Βόρειο Κορέα, την Κούβα και την ΕΣΣΔ, όλες οι οποίες ήταν μια σκέτη καταστροφή, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ηθικό. Σαφώς χρειάζεται να υπάρχει ο δημόσιος δημόσιος τομέας αλλά να είναι περιορισμένος, δηλαδή να έχει αρμοδιότητες ώστε να παρέχει τις νομικές βάσεις στις οποίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα πρέπει να λειτουργεί σωστά η ανώτατη Δικαστική εξουσίαη κυβέρνηση να ελέγχει μερικά ‘δημόδια αγαθά’ όπως την εθνική άμυνα, βασικές υποδομές, και να υπάρχει μια κωδικοποιημένη νομοθεσία για τις πολιτικές μονοπωλίου. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να ανήκουν στους πολίτες έτσι ώστε να τα διαχειριστούν όπως αισθάνονται οι ίδιοι με δικιά τους ευθύνη και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης.
 
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών κατηγορούν τους Έλληνες Πολιτικούς για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που κατηγορούν την κοινωνία μιας και αυτοί εξέλεξαν τους πολιτικούς, επομένως, υποστηρίζουν πώς η κοινωνία η ίδια φταίει για την όλη κατάσταση. Σε τι βαθμό επομένως μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές παίρνοντας υπόψιν την δομή της Ελληνικής κοινωνίας;
 
Αυτό μας φέρνει το παράδειγμα της κότας με το αβγό, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες είναι φέρουν ευθύνη  για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα. Πάλι, οι πολιτικοί υπόσχονταν παραπάνω απ ότι μπορούσαν να υλοποιήσουν και οι ψηφοφόροι (σε μεγάλο βαθμό) πίστεψαν αυτές τις υποσχέσεις. Επομένως, όταν τα προβλήματα αρχίζουν να γίνονται βουνό, αρχίζει ο ένας να κατηγορεί τον άλλον – Βλέπετε, πάντα κάποιος άλλος φταίει για τα προβλήματα σου και ποτέ εσύ. Αυτό που θα χρειαστεί είναι ένας υπομονετικός ηγέτης ο οποίος θα πει την αλήθεια, και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να αναγνωρίσει την κατάσταση και να ψηφίσει αναλόγως με γνώμονα το μέλλον.
 
Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το μέλλον της Ευρώπης παίρνοντας υπόψιν την παρούσα Οικονομική Κρίση και την αστάθεια που επικρατεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
 
Δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη. Αυτό που μπορώ να πω για εσάς τους Έλληνες είναι πως αυτή την κατάσταση την έχετε ξαναπεράσει – 2000 και χρόνια πριν – όπως και οι Ρωμαίοι την πέρασαν. Μας αρέσει να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι μαθαίνουν από την ιστορία. Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο την Φιλοσοφία. Μάλλον ήρθε η ώρα να ξαναδιαβάσουμε τα Ηθικά Νικομάχεια τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόσμο σήμερα σε μεγάλο βαθμό.
 
Επιμέλεια
Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος

News & Events