Get Adobe Flash player

5 to 1 Conversation - Συζήτηση με τον υφυπουργό εργασίας της Γερμανίας Hans-Joachim Fuchtel

Συζήτηση με τον Hans-Joachim Fuchtel, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Εργασίας και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Η συνέντευξη έγινε την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne της Αθήνας.*

 

Παρ’όλη την κριτική - πολλές φορές παρεξηγημένη -  που έχετε δεχθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ για το έργο σας, τι σας δίνει κίνητρο να συνεχίζετε; Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα για το έργο σας σήμερα;

Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω πως είμαι ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και κατανοώ πλήρως το πόσο σημαντικό είναι να μείνει η Ευρώπη ενωμένη αυτόν τον καιρό. Στην Ευρώπη, για πολύ μεγάλο διάστημα, αρμενίζαμε σε ήρεμα νερά και τώρα μας έπιασε όλους μία μεγάλη τρικυμία.  Επομένως, πρόκειται για μια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπισθεί με πολύ συγκεκριμένες δράσεις και ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα επίπεδο δράσεων είναι η τρόικα, ένα δεύτερο η task force και ένα τρίτο η ελληνογερμανική συνεργασία – αναφέρομαι  στην συμφωνία, στην οποία είχαν προβεί ο τέως πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και η καγκελάριος Α.Μέρκελ. Την αναφέρω διότι η σπουδαιότητα και η ιδιαιτερότητα αυτής της συμφωνίας είναι πως συμμετέχει ενεργά σε αυτήν η κοινωνία των πολιτών και καλούνται να συμμετάσχουν εποικοδομητικά και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, αυτή η προσπάθεια και η διαδικασία για μεταρρυθμίσεις συνοδεύεται από πολύ στοχευμένες και συγκεκριμένες δράσεις , που  αποσκοπούν στον σχεδιασμό και στη διεκπεραίωση έργων από κοινού μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών.

Τώρα, όσον αφορά στους νέους, είμαι πεπεισμένος πως όλοι οι νέοι θα πρέπει να πιστεύουν σε μια κοινή και ενωμένη Ευρώπη.  Αυτό ήταν και το μεγάλο όραμα πριν 50 χρόνια. Έκτοτε, πολλοί άνθρωποι  εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν τα προνόμια που τους έδινε αυτή η Ευρώπη και εαν εντάξουμε το ευρωπαϊκό σύνολο στο ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό αυτός ο χώρος, αυτή η Ευρώπη να μείνει ενωμένη και στο μέλλον.  Άρα καταλήγουμε στο ότι η Ευρώπη αναπτύχθηκε και έγινε μια ζώνη ειρήνης με δημοκρατικές αξίες και προσέφερε πολλές ευκαιρίες για τους πολίτες της, οι οποίες δημιουργήθηκαν και  αξιοποιήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές.

 

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεών της και στην επίτευξη των στόχων της; Πως εκτιμάτε οτι θα είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε 5 χρόνια από τώρα και ποίο το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων;

 Συγκρατείστε το εξής: Οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευθούν κάποιες καταστάσεις, παραδείγματος χάριν,  πρόσφατα πήρα ένα cart postal που απεικόνιζε  πολύτιμους λίθους από την Ελλάδα και με ενθάρρυνε να εμφυσήσω κουράγιο στους Έλληνες, διότι ακόμη και από κάποιους λίθους που φανερώνουν ομορφιά, αλλά δεν αποβλέπουν σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί κάποιος να αντλήσει έμπνευση για δημιουργικότητα και σκληρή δουλειά.

 Συνεχίζω λέγοντας πως σε άλλες χώρες, όταν εφαρμόσθηκαν μεταρρυθμίσεις, η εμπειρία μας έδειξε πως αυτές εξήλθαν από την σοβαρή κρίση που διέρχονταν περισσότερο δυναμωμένες. Αυτό επιτεύχθηκε μόνο όταν οι δράσεις τις οποίες επιτέλεσαν είχαν μια διάσταση σοβαρότητας και συνέπειας. Η διαδρομή μιας χώρας, που διέρχεται μια οικονομική κρίση, περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να εξέλθει από αυτή. Σας το επισημαίνω, έχοντας πλήρη συνείδηση των λεγομένων. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη διαδρομή, αλλά μόνο όταν διασχίσει κάποιος αυτή την δύσκολη διαδρομή, μπορεί να καταλήξει στην επίτευξη συγκεκριμένων, ομαλών και αποτελεσματικών δομών . Μην ξεχνάτε οτι στην Γερμανία, στις αρχές του 2000 υπήρχε υψηλή ανεργία και χρειάσθηκε να εφαρμοσθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Επίσης μην ξεχνάτε οτι  η ανεργία, σε σχέση με τότε, έχει μειωθεί κατά 50%, καθώς επίσης και οτι η Γερμανία έχει την χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη στους νέους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, όταν περάσει αυτή η κρίση, η χώρα θα έχει πολύ καλές δυνατότητες και προοπτικές να εισέλθει σε μια τροχιά ταχείας ανάπτυξης και αυτό δεν ισχύει μόνο για μικρά θεσμικά ζητήματα, αλλά και για μεγαλύτερα. Αποβλέποντας στην επίλυση των προβλημάτων της, η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που έχουν αξιοποιήσει άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να επαναλάβει τα λάθη τους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα – η διαχείριση απορριμμάτων, στην Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαμε πολλούς μεγάλους ΧΥΤΑ που έπρεπε να τους διατηρούμε με πολύ μεγάλο κόστος, σε βάρος του Γερμανού φορολογούμενου. Τώρα πλέον, στην Γερμανία η πρώτη διαλογή στα απορρίμματα γίνεται κατά αποτελεσματικό τρόπο. Συγκεκριμένα, διαλέγονται τα απορρίμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν, κατά τρόπο κερδοφόρο, και προς όφελος όλης της κοινωνίας. Επιπλέον, μέσω της ανακύκλωσης, ή μέσω της θερμικής επεξεργασίας τους, μπορεί να αξιοποιηθεί και να παραχθεί θερμική ενέργεια.  Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να δράσει γρήγορα και να εισέλθει σε μια τέτοια τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, ο τομέας αυτός δεν είναι, εννοείται, ο μόνος, αλλά ένας από τους πολλούς που απαρτίζουν την υποδομή μίας χώρας.

 

Με ποιον τρόπο μπορεί να μεταφέρει η Γερμανία στην Ελλάδα τεχνογνωσία στην δημόσια διοίκηση; Επ’αυτού του θέματος θα επιθυμούσαμε άπο πλευράς σας και ένα σχόλιο για την ανεργία στην νεολαία.

Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες να επιλέξει κάποιος καινοτόμες διεξόδους, π.χ να εστιάσει στην επαγγελματική του εκπαίδευση.  Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι έννοω την αποτελεσματικότητα μιας διττής εκπαίδευσης, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Ουσιαστικά οι νέοι θα καταλήγουν από πολύ νωρίς στο να επιλέγουν μια επιχείρηση για να τους καταρτίσει και ενδεχομένως για να τους απορροφήσει μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία επι παραδείγματι αποζητά τέτοιες μορφές εκπαίδευσης.  Επομένως, αυτοί που συζητούν για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων,  να εξετάσουν τέτοιες λύσεις και να δουν κατά πόσον αυτή η δομή εκπαίδευσης θα ήταν κατάλληλη ώστε να μπορεί να συμπληρώσει τις ήδη υφιστάμενες μορφές σπουδών. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον μπορεί αυτή η μορφή εκπαίδευσης να συμπληρώσει τις σπουδές και την κατάρτιση των νέων . Με βάση αυτό το σκεπτικό θα ξεκινήσει τώρα ένα σύστημα εκπαίδευσης με μια Σχολή Τουρισμού στην Αθήνα και την Κρήτη. Παράλληλα, τον επόμενο χρόνο, με το νέο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Youth Guarantee, που θα διαθέσει 60 δις ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, θα υπάρχουν τα κατάλληλα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι όποιες καινοτόμες ιδέες και προσπάθειες. 

Υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις: ένα παράδειγμα είναι τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ελλάδα και Γερμανία Ταμεία, για τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν την επαγγελματική τους εκπαίδευση στην Γερμανία.  Σημαντικό όμως,  σε αυτή τη φάση της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη, είναι να υπάρχουν οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και  προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, πως  η Ελλάδα και η Γερμανία ανέκαθεν είχαν στενούς δεσμούς φιλίας, όχι επιφανειακούς όπως είναι συνήθως η περίπτωση, στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ουσιαστικούς. Πρόκειται επομένως για μια φιλία ουσιαστική, όπως ακριβώς την είχε ορίσει και ο Αριστοτέλης.

 

Λαμβανομένης υπόψιν της πιθανολογούμενης πώλησης της ΔΕΣΦΑ - ΔΕΣΠΑ στην Gazprom που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας , και δεδομένου ότι η Γερμανία συνέπραξε με την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream, ποία είναι η θέση σας επ’αυτού του ζητήματος;

Αυτή η ερώτηση αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα και συνεπώς θα πρέπει να σας απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

*Η συνέντευξη έγινε στα Γερμανικά

Επιμέλεια

Πάρις Γκαρτζονίκας

Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος

 

News & Events